Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 47 / 16 april 2014

RUG gastheer conferentie
‘Een andere voedingsbodem voor Groningen’

Voormalig RUG-studenten Jos Posthuma en Roelof Wittink organiseren op 17 mei de conferentie ‘Een nieuwe voedingsbodem voor Groningen’. Aanleiding zijn de aardbevingen in Noord-Groningen. Tijdens de conferentie gaan wetenschap en samenleving in de provincie Groningen met elkaar in gesprek over nieuwe vormen van samenwerking. Maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven presenteren hun visie op een duurzame toekomst. Tal van wetenschappers zetten uiteen hoe zij onderzoek en onderwijs betrekken op deze ontwikkelingskansen.

De Rijksuniversiteit Groningen stelt het Academiegebouw ter beschikking voor deze conferentie. Het Ubbo Emmius Fonds steunt het initiatief. 

Meer samenwerking

Maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, bewoners, bestuurders en wetenschappers nemen deel aan het publieke debat. ‘Samenleving en universiteit kunnen meer samenwerken aan de perspectieven om de regio Groningen vooruit te brengen’, zeggen de initiatiefnemers. Zij maakten deel uit van de ‘Temagroep Noord Nederland’ en andere universitaire projectgroepen die in de jaren zeventig onderzoek deden in samenwerking met groeperingen in de samenleving. 

Economische kansen benutten

De conferentie behandelt eerst de perspectieven voor ontwikkeling, die onder meer in energietransitie aanwezig zijn. Een kernpunt van het debat is hoe kansen voor de economie de grootst mogelijke uitwerking kunnen hebben voor inwoners, bedrijfsleven en milieu. Het tweede kernpunt is hoe bewoners kunnen meebepalen over de aard en uitvoering van oplossingen voor de toekomst.

Openbare functie universiteit versterken

‘De commissie-Meijer maakte zich in haar rapport “Vertrouwen in een duurzame toekomst. Een stevig perspectief voor Noord-Oost Groningen” sterk voor deelname van belanghebbenden aan besluitvorming’, constateren de initiatiefnemers. ‘De Dialoogtafel is daar een belangrijke uitdrukking van. De universiteit kan haar openbare functie versterken door op nieuwe vormen van samenwerking en besluitvorming in te spelen, en haar kennis in dienst te stellen van de regio. De conferentie is het podium voor verkenning, verdieping en verbinding.’

Gastheer Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, opent de conferentie. Hoogleraar Wout Buitelaar, oud-wetenschappelijk medewerker van de RUG, plaatst de programmering van ‘onderzoek in samenwerking met de samenleving en de publieke en private sector’ in het licht van het 400-jarig bestaan van de RUG. Jacques Wallage, covoorzitter van de Dialoogtafel, sluit de conferentie af en neemt de resultaten in ontvangst.

 

Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 44 44 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.rug.nl