DvhN: "Wallage legt bom onder dialoogtafel"

DvhN20140519voorpagina

Het Dagblad van het Noorden opende op 19 mei met uitspraken gedaan door Jacques Wallage, co-voorzitter van de Dialoogtafel, tijdens de conferentie Voor een andere Voedingsbodem. De Dialoogtafel dreigt te mislukken als de NAM de eindverantwoordelijkheid krijgt voor het herstel, het aardschokbestendig maken en de waardevermeerdering van de bebouwing.

Dat zei voorzitter Jacques Wallage van de Dialoogtafel zaterdag 17 mei. Het wantrouwen tegen de NAM zit bij de inwoners van het Noord-Groningse aardbevingsgebied te diep om het concern de leiding toe te vertrouwen over de werkmaatschappij die de werkzaamheden moet uitvoeren.

De NAM zal zich, vreest de voorzitter, te veel beperken tot het herstel. Hij verwijst naar het rapport van de commissie-Meijer, die heeft geadviseerd om de herstel- en preventiewerkzaamheden te gebruiken om voor het gebied een nieuw economisch perspectief te scheppen.

Wallage: ,,Aan de Dialoogtafel bestaat grote twijfel of de NAM en zijn werkmaatschappij de link leggen naar andere activiteiten en initiatieven die ook nodig zijn.'' Hij zegt goed te begrijpen dat de NAM eindverantwoordelijkheid wil over de besteding van de herstelgelden, omdat het concern dat geld moet opbrengen. Wallage: ,,De NAM moet zich ook comfortabel voelen bij de uitvoering. Het wordt een hele klus om onze ideeën bij elkaar te brengen.''

Wallage – die het voorzitterschap deelt met Jan Kamminga – zegt dat hun standpunt ook op weerstand stuit van minister Kamp van Economische Zaken. ,,Jan Kamminga en ik hebben er de laatste weken flink aan getrokken. De minister heeft ons nog niet geholpen de NAM op het juiste pad te brengen.''