Contactpersoon

Marc van Rijsselberghe

Overige gegevens

Overige gegevens:

Marc is ondernemer, adviseur en marketeer. Hij heeft op Texel het Zilt Proefbedrijf opgericht waar de zouttolerantie wordt onderzocht van nieuwe gewassen maar ook van gangbare landbouwgewassen als aardappel, biet, granen, wortel, ui etc. Marc is deelnemer in de Zilte Kenniskring, zat in de denktank van de WaddenAcademie, werkt samen met de Vrije Universiteit, de WUR, het Louis Bolk Instituut, de RUG, het Koninklijk NIOZ, Proeftuin Zwaagdijk en nog vele andere instellingen. Daarnaast coacht hij zijn windsurfende zoons, en is onder meer betrokken in de organisatie van de jaarlijkse Catamaranrace rond Texel.

Opleiding:  Vrije School Rotterdam. Eerste werkervaring dierverzorger en klusjesman bij de Stichting Texels Museum (Ecomare). Daarna Opleiding manager biologisch-agrarische landbouw aan het Emerson College in Sussex, Verenigd Koninkrijk (1972). Bedrijfsleider biologisch-dynamische boerderij Sint Donatus te Texel 1975-1998, tevens productontwikkeling en marketing, in die periode ruim 160 producten ontwikkeld en in de markt gezet waarvan een 6-tal geflopt.

In 1990 gestart met de TMNP BV (Texelse Milieuvriendelijke NatuurProducten BV) om risicorijke innovatieve producten buiten de Stichting Sint Donatus te plaatsen. De doelstelling van TMNP luidt: “De handel in producten uit de milieuvriendelijke agrarische sector en de ontwikkeling van nieuwe producten op dit gebied. (....)”. In die tijd oprichter van de vereniging Texels Product om de promotie van streekproducten op Texel te stimuleren. Daarnaast samen met Henk Pilat de Waddengroep opgericht voor het begeleiden, certificeren en promoten van streekproducten in de gehele (trilaterale) waddengebied.

Marc van Rijsselberghe, begon 17 jaar geleden met het telen van enkele ha zilte groenten (zeeaster, ook wel lamsoor genoemd, leverde op 2 ha enkele jaren een bladproductie van 32.000 kg/ha/jr). Bij opschaling voorkwam een niet-voorziene calamiteit dat dit experiment kon doorgroeien. Toen de Vrije Universiteit hem in 2003-4 vroeg om als ondernemer mee te doen in een project Zilte Landbouw om de onderzoeken in het laboratorium aan te vullen met veldonderzoek, stapte hij enthousiast in.