Posted in Documentatie
Verslag conferentie Een gezamenlijk perspectief voor de provincie Groningen
Gehouden 17 mei in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Georganiseerd door de alumni Jos Posthuma en Roelof Wittink, in de 70’er jaren studenten in de Temagroep Noord Nederland aan het instituut voor Sociale en Bedrijfspsychologie
Inleidingen
De conferentie werd geopend door de voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, prof. Sybrand Poppema. Poppema stelde dat de universiteit mensen opleidt voor een leidende rol in de maatschappij en in Groningen inzet op een aantal belangrijke maatschappelijke thema’s zoals Healthy ageing en energietransitie. Daarin werkt zij met andere kennisinstellingen samen met bedrijfsleven, overheden en burgers, in het geval de energietransitie met 10.000 huishoudens.
Vervolgens gaf prof. Wout Buitelaar, oud staflid van het instituut voor Sociale en Bedrijfspsychologie en van de Temagroep Noord Nederland een uiteenzetting over de maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit met een aanbeveling over het met burgers opzetten van onderzoek. Hier vatten we zijn belangrijkste conclusies samen. Buitelaar deed een oproep voor een regio gestimuleerde vraagarticulatie van belanghebbenden. Onderzoek laat wantrouwen in de regio zien naar het Rijk en de NAM, wat reden is om samenwerking met burgemeesters en bewoners voor projecten op te zetten, dus met gebruik van hun ervaringskennis. In dit onderzoek zouden techniek, energie, materiaaltechnologie, geologie en archeologie met elkaar moeten interacteren. Zo ontstaan kenniscoalities tussen diverse belanghebbenden en nieuwe combinaties van ervarings- en specialistische kennis. Bij een thema als slimmer en duurzaam produceren zijn weer andere combinaties en coalities mogelijk, met werkgevers- en werknemersorganisaties. Hij voegde daar aan toe dat het in het algemeen van belang is dat er aldus co-creatie ontstaat bij de kenniscyclus van probleemformulering en terugkoppeling van onderzoek en data-verzameling. Dan wordt dialoog tussen RUG en regio, dynamiek. De gehele lezing van Buitelaar is te vinden bij Documentatie.
Het drieluik van de opening van de conferentie werd afgesloten door dr. Bea Blokhuis die haar kennis van de klassieken verweefde met haar ervaringen als bewoonster van het gebied dat het sterkst te lijden heeft van de aardbevingen. Zij verhaalde over haar ervaringen met de NAM, Jacobse en Van Es types die langs kwamen om de schade op te meten, de zeer lange periode waarin er nauwelijks iets aan herstel gebeurde en de risico’s in de toekomst, bijv op een dijkdoorbaak. Haar conclusie was dat er veel frustratie is opgekropt die op een bepaalde moment tot een explosie kan leiden.
Vervolgens waren er vier panels.
Lees meer